Ús de BitTorrent Sync

BitTorrent Sync és una pràctica eina per compartir carpetes en diversos dispositius, sincronitzar-, transferir arxius de grans dimensions a través d'Internet, adequada també per organitzar còpies de seguretat de dades. BitTorrent Sync està disponible per a Windows, Linux, OS X, iOS i Android (també hi ha versions per al seu ús en NAS i altres).

Les funcions de BitTorrent Sync són en gran mesura similars a les que ofereixen serveis d'emmagatzematge en el núvol tan populars com onedrive, Google Drive, Dropbox o Yandex Disk. La diferència més important amb ells és que no s'utilitzen servidors de tercers a l'hora de sincronitzar i transferir arxius: és a dir, totes les dades es transfereixen (de forma encriptada) entre els ordinadors específics als quals s'ha donat accés a aquestes dades (peer-2-peer, com quan s'utilitzen torrents). És a dir, que bàsicament pots crear el teu propi emmagatzematge de dades en el núvol, sense les limitacions de velocitat i mida d'emmagatzematge d'altres solucions. Com transferir arxius grans per Internet (serveis en línia).

Nota: aquest comentari analitza com utilitzar BitTorrent Sync en la versió gratuïta, la més adequada per sincronitzar i accedir als arxius dels teus dispositius, així com per a transferir arxius grans a algú.

Instal·lació i configuració de BitTorrent Sync

Podeu descarregar BitTorrent Sync des del lloc web oficial https://getsync.com/, també pot descarregar aquest programari per a dispositius Android, iPhone o Windows Phone des de les respectives botigues d'aplicacions mòbils. A continuació es presenta la versió de Windows del programari.

La instal·lació inicial no presenta cap dificultat, es fa en rus, i de les opcions d'instal·lació que es poden assenyalar - només l'execució de BitTorrent Sync com un servei de Windows (en aquest cas s'executarà fins i tot abans d'entrar a Windows: per exemple , executar en un equip bloquejat, el que li permet accedir a les carpetes d'un altre dispositiu i en aquest cas).

Immediatament després de la instal·lació i l'inici, heu d'especificar el nom que s'utilitzarà per executar BitTorrent Sync: es tracta d'una mena de nom de «xarxa» del dispositiu actual, amb el qual podreu identificar-lo a la llista dels que tenen accés a la carpeta. També és el nom que veuràs si accedeixes a les dades que ha compartit una altra persona amb tu.

Concedir accés a una carpeta en BitTorrent Sync

A la finestra principal del programa (quan l'executeu per primera vegada) se us demanarà que «afegiu una carpeta».

Es tracta d'afegir una carpeta que està en aquest dispositiu per compartir-la des d'altres ordinadors i dispositius mòbils, o bé afegir una carpeta que es va compartir prèviament en un altre dispositiu per sincronitzar-la (per a aquesta opció, utilitzeu l'opció «Introduir clau o enllaç» que està disponible en fer clic a la fletxa a la dreta de «Afegeix carpeta».

Per afegir una carpeta d'aquest ordinador, seleccioneu «Carpeta estàndard» (o simplement feu clic a «Afegeix carpeta») i, a continuació, especifiqueu la ruta de la carpeta que se sincronitzarà entre els vostres dispositius o bé voleu que una altra persona accedisca (per exemple, per descarregar un fitxer o conjunt de fitxers).

Després de seleccionar una carpeta, s'obriran les opcions per compartir la carpeta, incloent:

  • Mode d'accés (només lectura o lectura i escriptura o modificació).
  • Requereix confirmació per a cada nou pir (descarregador).
  • Temps de validesa de l'enllaç (si vol proporcionar un accés limitat en el temps o en el nombre de descàrregues).

Si, per exemple, utilitzaràs BitTorrent Sync per sincronitzar entre els teus dispositius, llavors té sentit habilitar la «Lectura i Escriptura» i no limitar la validesa de l'enllaç (encara que no necessàriament, pots utilitzar la «Clau» de la pestanya corresponent, que no té aquestes restriccions i introduir-la al teu altre dispositiu). Si només voleu transferir un fitxer a una altra persona, llavors deixeu «Llegir» i possiblement limita el temps de l'enllaç.

El pas següent és concedir accés a un altre dispositiu o persona (l'altre dispositiu també ha de tenir instal·lat BitTorrent Sync). Per fer-ho, només heu de fer clic a «Correu electrònic» per enviar l'enllaç a una adreça de correu electrònic (a una altra persona, o podeu enviar-lo a la vostra pròpia adreça de correu electrònic i després obrir-lo al seu altre ordinador) o copiar-lo al portapapers.

Important: les restriccions (data de caducitat de l'enllaç, nombre de descàrregues) només s'apliquen si comparteixes l'enllaç des de la pestanya «Vincular» (a la qual pots trucar en qualsevol moment fent clic a «Compartir» a la llista de carpetes per crear un nou enllaç restringit).

A les pestanyes «Clau» i «Codi QR», hi ha dues opcions de clau disponibles per separat per al menú Afegeix carpeta: «Introduir clau o enllaç» (si no voleu utilitzar enllaços que impliquin getsync.com) i, respectivament, un codi QR per escanejar des de Sync en dispositius mòbils. Aquestes opcions s'utilitzen específicament per sincronitzar als dispositius, no per proporcionar una oportunitat única de descarregar fitxers.

Accedir a una carpeta d'un altre dispositiu

Pot accedir a la carpeta BitTorrent Sync proporcionada de les següents maneres:

  • Si s'ha compartit un enllaç (per correu o d'una altra manera), en obrir-lo s'obrirà el lloc web oficial getsync.com, que us demanarà que instal·leu Sync o que feu clic a «Ja el tinc» i després accediu a la carpeta.
  • Si heu transferit una clau, feu clic a la fletxa situada al costat del botó Afegeix carpeta a BitTorrent Sync i seleccioneu Introduir clau o enllaç.
  • Si utilitzeu un dispositiu mòbil, també pot escanejar el codi QR proporcionat.

Després d'utilitzar el codi o l'enllaç, apareixerà una finestra en la qual es seleccionarà la carpeta local des de la qual es sincronitzarà la carpeta remota i, a continuació, si es demana, s'esperarà la confirmació de l'ordinador en el qual s'ha concedit l'accés . La sincronització de el contingut de les carpetes començarà immediatament. Com més ràpida sigui la sincronització, més ràpid seran els dispositius que ja hagin sincronitzat la carpeta (a l'igual que amb els torrents).

Més informació

Si la carpeta té accés total (lectura i escriptura), quan es modifiqui el seu contingut en un dels dispositius, es modificarà també en els altres. A el mateix temps, l'historial de canvis limitat per defecte (aquesta configuració pot canviar-se) segueix estant disponible a la carpeta Arxiu (pot obrir-se al menú de carpetes) en cas que es produeixin canvis imprevistos.

Al final dels articles de revisió solc escriure una cosa semblant a un veredicte subjectiu, però aquí no sé què escriure exactament. La solució és molt interessant, però personalment no hi vaig trobar cap utilitat. No transfereixo arxius de gigues i no tinc excessiva paranoia per emmagatzemar els meus arxius en emmagatzematges «comercials» al núvol, els ús per sincronitzar. D'altra banda, no excloc que aquest mètode de sincronització sigui un bon partit per a algú.